Türkiyede Girişimcilik

Türkiyede Girişimcilik

Girişimci emlak uzmanları için güven sorunu.İşinizin ilerlemesinden sorumlu olduğunuz durumlarda yaptığınız işi bilip bilmediğinizi sorgulamanıza neden olur.
7/5/2017 2:57:34 PM tarihinde eklendi ve 649 kez görüntülendi.

  Kendinize Güvenin, Hiç Kimse Sizden Daha Üstün Değil

İlanlarda .com ile girişimcilik bir ayrıcalıktır.

Sizden daha fazla deneyime ve bilgiye sahip emlak uzmanları ile yarışamayacağınızı mı düşünüyorsunuz? Bu konuda değerinizi anlamaya ihtiyacınız var, diyebiliriz.

Girişimci emlak uzmanları için güven sorunu ara sıra ortaya çıkan oldukça zorlu bir sorundur. İşinizin batmasından ya da ilerlemesinden sorumlu olduğunuz durumlarda üzerinizdeki baskı bazen yaptığınız işi bilip bilmediğinizi ya da doğru yapıp yapmadığınızı sorgulamanıza neden olur.

Amerika’da yapılan bir araştırma sonucunda emlak girişimcilerinin hayalleri, hedefleri ve hayal kırıklıkları hakkında çeşitli görüşmeler yapılmış. Görüşmeler sonucunda hepsinin ortak sorununun işlerini geliştirmek için kendilerine duydukları güven eksikliği olduğu ortaya çıkmış.

Bazen emlak uzmanları kendilerini rakipleri ile kıyasladıklarında kendi durumlarını ifade etmek için “daha aşağıda”, “daha az bilgili”, daha az başarılı” ve “hazırlıksız” deyimlerini kullanırlar. Zaman zaman bu duyguları hissedebilirler ancak bu ruh halinden acil kurtulmanız gerekir. Bizler tabii ki bu işin psikoloğu değiliz ancak size beraber çalışarak başarı basamaklarını nasıl tırmanacağınıza dair bazı fikirler verebiliriz.

Dilerseniz emlak uzmanlarıyla yapılan görüşmelerde ortaya çıkan kendinden şüpheye düşme durumları ile bu durumlarla karşılaşıldığında nasıl aksiyonlar alınabileceğine kısaca değinelim.

Yeterince Bilmemek

Ben emlak sektöründe yeni sayılırım (belirli bir iş alanı ya da bölgede) ve diğer emlak uzmanları kadar bilgim yok. Korkarım müşterilerin sorularını cevaplayamayacağım

Bu işinizi nasıl etkiler: Bazı insanlar doğuştan kendine öz güveni yerinde doğar ve her durumda ya da konuda bilgileri olsun ya da olmasın rahatlıkla konuşabilirler. Ancak siz sektörde yeniyseniz ve müşterileriniz daha önce daha bilgili başka emlak uzmanları ile çalışmışlarsa sizin yeni olduğunuzu fark edeceklerdir. Emlak piyasasında insanların ilişkilere dayalı seçimler yaptıklarını görüyoruz ancak sonuçta seçtikleri kişi yeterli niteliklere sahip değilse pişman olup işten anlayan başka bir emlak uzmanı ile çalışmak isteyebiliyorlar.

Bunu nasıl aşabilirsiniz: Bu aşılması kolay sorunlardan biridir. Kendinizi daha fazla eğitmeye çalışabilirsiniz. Günümüzde bilgiye ulaşmak son derece kolaydır. Eğer eksikliğinizin deneyimle ilgili olduğunu düşünüyorsanız kendinize bir mentor seçebilir ve onun yardımını isteyebilirsiniz. YouTube’dan eğitim videoları izleyebilir webinar eğitimlerine katılabilirsiniz. Siz ve sizinle benzer nitelikleri taşıyan bir başka emlak uzmanı ile aranızdaki tek fark eğitim için ayıracağınız zaman ve çaba olacaktır.

Diğerlerini Kendinden Daha Üstün Hissetme Hali

Diğer emlak uzmanlarının yetenek ve kapasitelerini ölçtüğümde kendimi güvensiz hissediyorum.

Bu işinizi nasıl etkiler: Karşı karşıya olduğunuz herhangi bir durumda başka birinin yetkinlik sahibi olduğunu hissetmek sizin kendinizi yetersiz hissetmenize neden olur. Bu konudaki en iyi sözlerden biri “Hiç kimse sizin rızanız olmadıkça sizi daha aşağıda göremez sözüdür. Yetersizlik duygusunun altında yatan duygu, çoğunlukla kendimizden utanmamıza neden olan, kararlı ve hedeflediği şeylerin peşinden koşan bir kişi olmamızı engelleyen bir histir. Bu endişeyi yaşayan kişilerde güvensizlik oluşur ve güvensizlik başarıyı baltalar.

Bunu nasıl aşabilirsiniz: Kesinlikle bir profesyonel olarak kim olduğunuzu belirlemelisiniz. Diğerlerinden farklı ve güçlü yönlerinizin farkına varmalısınız. Sizi diğerlerinden ayıran özellikleri bilmek, güçlü yanlarınızın farkında olmak yetersizlik duygusundan korunmanızı sağlayacaktır. Kendi sektörünüzde iyi olabileceğiniz, kendinizi güvende hissedebileceğiniz niş bir alan bulun ve bu alanda hizmet vermeye başlayın. Bu iki önemli husus sizi diğerlerinden ayrıştıracaktır. Belirli bir spesifik davranışa, başarı ya da iş segmentine yönelmek kendinize güveninizin artmasını sağlar. Bu güven duygusu başarı merdiveninin ilk basamağında olduğunuzu size hissettirir. Diğer önemli şey ise farklılaştırmadır. Kendinizin diğerlerinden ne kadar farklı olduğunu anladıkça kendinize bakışınız değişecek ve güveniniz her geçen zaman daha çok artacaktır.

Hazırlıksız Hissetmek

Markamın henüz tanınırlığı yok, her yere dağılmış durumda, doğru hedef kitlesine ulaşamadım. Öyle hissediyorum ki ayakta kalamayacağım ve bu imajımla doğru müşteri tipini çekecek hazırlığa sahip değilim.

Bu işinizi nasıl etkiler: Bu durum genellikle sizin pazarlama platformlarınızın hazır olmadığına ya da hazırlanan imajın sizin istediğiniz imajı yansıtmadığına işaret eder. Kendinizi hazırlıksız hissedersiniz ve bu da sizin kendinizi nasıl sunduğunuza etki eder. Marka imajları tam olarak oturmamış emlak uzmanları ile, imajları son derece güçlü bir şekilde oturmuş, marka bilinirlikleri olan emlak uzmanları arasındaki farkı anlamak son derece kolaydır. Duruşları, oturuşları konuşmaları hatta el sıkışları bile farklıdır. Kendine güven son derece önemli, güçlü bir duygudur ve bu duygu müşterileri kendine çeker.

Bunu nasıl aşabilirsiniz: Markanızı ve pozisyonunuzu oluşturmadan pazarlama materyallerinizi hazırlamak zordur. Öncelikle markanızı ve pozisyonunuzu konumlandırmalı ve ardından marka mesajlarınızı ve görsel imajlarınızı seçmelisiniz. Sonrasında tüm pazarlama materyallerinizi bu doğrultuda belirler ve her yere ulaşmasını sağlarsınız. Bu yöntemle güçlü bir marka yaratmanın olumlu etkilerini göreceğinizden emin olabilirsiniz. Sizi farklı kılan şey anlaşılmaya başlandıkça istediğiniz müşteri türlerini çekmeye başlayacaksınız.

Odaklanamamak

Biliyorum spesifik bir alan / fikir / konsepte odaklanmalıyım. Ama odaklanmayı denediğim her sefer nereden başlayacağımı bilemiyorum. Diğer olasılıkları da kaçırmaktan korkuyorum.

Bu işinizi nasıl etkiler: Pek çok insan işlerini herkese hizmet edecek ve her tür işi yapacak şekilde konumlandırması gerektiğine inanır. Hiçbir müşteri grubundan vazgeçmemek gerektiğini düşünürler. Doğrusu ise, sizin sıradan bir müşteriyi aramıyor olmanızdır. Siz gerçekten yardım edebileceğiniz, coşkulu fikirlerinizi paylaşabileceğiniz ideal müşteriyi arıyorsunuz. Bu korku sizi sınırları net olarak belirlenmemiş bir pozisyon ve markanın konfor alanı içinde kalmaya zorlar.

Bununla nasıl başa çıkarsınız: Konuşulan pek çok emlak uzmanı odaklanmaya ihtiyacı olduğunun farkında sadece nereden başlayacaklarını bilmiyorlar. Odaklanma hedeflerinizi, ideal müşteri tiplerinizi, bu müşterilerin ihtiyaçlarını, swot analizini ve sizi diğerlerinden ayıran özelliklerinizi belirlemekle başlar. Tüm bunları gerçekleştirdikten sonra ilerlemek için önünüzde net bir yol belirir. Tam olarak ne yapmak ve hangi hedeflere ulaşmak istediğinizi bilmek size güven verir.

Daha Az Başarınızın Olması

Potansiyel müşterilerim şimdiye kadar kaç ev sattığımı ya da bölgemde ne kadar iş yaptığımı sordukları zaman ne cevap vereceğimi bilemiyorum. 

Bu işinizi nasıl etkiler: Eğer potansiyel müşterileriniz deneyiminiz hakkında soru sorduğunda hızlı ve ikna edici cevaplar veremiyorsanız, sizin yeterli bilgi birikimi ve deneyime sahip olmadığınızdan şüphe ederek belki de hayatlarının en büyük yatırımı olan gayrimenkul satın alma ya da satma konusunda size güvenip güvenemeyeceklerini ikinci kez düşüneceklerdir.

Bunu nasıl aşabilirsiniz: Bu durumla başa çıkmanın iki farklı yöntemi vardır. Birincisi müşterilerinize cevap verirken çalıştığınız kurumun istatistiklerini kullanmaktır. Şirketinizin kayıtlarına bakarak genel cevaplar verebilirsiniz. Örneğin “Bu yıl bu bölgede 50 gayrimenkul sattık.” Ya da “Biz 23 yıldır lüks gayrimenkul satışı alanında hizmet vermekteyiz” şeklinde cevap verebilirsiniz. İkincisi ise dürüst ve kişisel bir yaklaşım uygulamaktır. “Ben bu sektörde yeniyim ancak eminim ki istediğiniz hedeflere sizi ulaştırmak için benden daha çok çalışan ve benden daha azimli başka bir emlak uzmanı yoktur. Her türlü sorunuza ya da gayrimenkulünüze ait konulara hızla cevap veririm. Gayrimenkulünüz ile ilgili her süreçte hızlı aksiyonlar alır ve sizi bilgilendiririm. Tüm eğitimlerimi yeni tamamladım ve son derece istekliyim. Aradığınız kişi benim.” şeklinde kendinize güvenli bir üslupla potansiyel müşterilerinize kendinizi anlatabilirsiniz. Kişisel olarak başarılarınızı anlatın ve neden iş için doğru kişi olduğunuz konusunda onları ikna edin.

Yorumlar