Google’da nasıl iş sahibi olunur

Google’da nasıl iş sahibi olunur

Google İnsan Kaynakları Genel Müdür Laszlo çok başarılı binlerce CV arasından seçim yaparken derecenin bir kriter olarak arka planda kaldığını anlatıyor.
2/12/2020 5:42:20 PM tarihinde eklendi ve 1122 kez görüntülendi.

İş Hayatında Google neden üniversite derecesini önemsemiyor?   

Her ne kadar pek çok iyi okuldan başarılı bir şekilde mezun olmuş onlarca çalışanı olsa da Google İnsan Kaynaklarından sorumlu Genel Müdür Laszlo Bock, çok başarılı binlerce CV arasından seçim yaparken derecenin bir kriter olarak her zaman arka planda kaldığını anlatıyor.

Google Yönetim Kurulu Üyesi ve  İnsan Kaynakları süreçlerinden sorumlu Laszlo Bock, Google’da nasıl iş sahibi olunur, bir CV’yi başarılı kılan etmenler nelerdir, işe alımda üniversite ve üniversite derecesi ne kadar etkilidir gibi soruları yanıtladığı New York Times röportajında, üniversitede edinilen beceri ve bilgilerin elbette önemli olduğunu, ama derecenin vazgeçilmez yeteneği bulmak anlamına gelmediğini söylüyor.

Derece aranan yetenek olmak anlamına gelmiyor

Bock, “Hepimizin çevresinde iyi okullara gitmediği halde çok başarılı olan insanlar var. Önemli olan bu insanlara ulaşmak” şeklinde konuşuyor. Buna göre pek çok kişi istenen teknik veya sosyal becerileri üniversite dışında öğrenebilir. Yüksek puanlarla üniversiteden mezun olmuş bir kişi pozisyonun gerektirdiği temel becerileri her zaman karşılayamayabiliyor.

Uzmanlık değil beceri göster

Bock, bilişsel becerileri yüksek, meraklı, öğrenmeye istekli, liderlik becerileri güçlü olan bir kişiyi İnsan Kaynakları ya da finans departmanında işe alıp onu bu departmanda çalışan ve sadece bir konuda uzmanlaşmış bir başka kişiyle karşılaştırmanın asla adil olmayacağını vurguluyor. Bock, “Üniversite derecesi tanımı itibariyle uzmanlık sertifikası anlamına geliyor. Gazetecilik mezunu bir kişi için haber yazabilir, röportaj yapabilir diyebiliriz. Ama derece adayın işte neleri nasıl yapabileceğini göstermiyor. Aday kalabalıklar karşısında bir fikir sunabilir mi? Bir web site nasıl oluşturulur fikri var mı? Sorunlar karşısında ilginç ve farklı çözüm yollarına sahip mi? Yoksa en iyi bildiği şey testleri geçmek ve yüksek puan almak mı?” şeklinde konuşuyor.

Yaratıcı güçle mantık bir arada

İnsanların doğdukları andan itibaren içlerinde yaratıcı bir güç taşıdığını, bunun aksine stratejik ve mantıklı düşünme biçimlerinin zaman ilerledikçe toplum içinde öğrenildiğini söyleyen Bock, analitik düşünmeyi öğrenmenin gerçekten başarılı olma yolunda şart olduğunu vurguluyor. Bock’a göre adaylar için içlerindeki yaratıcı güce odaklanmak ve ardından stratejik becerileri bu güce adapte etmek çok önemli.

Direnç ve sabır

Google Yönetim Kurulu’ndan Eric Schmidt, gerçekten başarılı öğrencileri kapasitesi olan diğer öğrencilerden ayırmanın en önemli yolunun bilgilerini ölçmek değil, uğraştıkları noktalarla ilgili gösterdikleri sabır ve dirence bakmak olduğunu söylüyor. Üniversite derecesi kişinin iş hayatında başarılı, sabırlı, sorunlar karşısında soğukkanlı ve problem çözümünde pratik olup olmadığına dair bir ipucu içermiyor.

Üniversitede becerilere odaklanmak kritik

Block üniversiteye gitmenin elbette çok önemli olduğunu vurgulasa da önemli bir başka noktaya dikkat çekiyor: “Çoğunluk üniversiteye giderken neyle karşılaşacağını, yapmak istedikleriyle okuyacağı bölümün örtüşüp örtüşmeyeceğini çok fazla düşünmüyor. Sürece değil de sonuca çok fazla odaklanılıyor” şeklinde konuşuyor. Bock’a göre üniversite eğitiminde uzmanlık kazanmaktan çok beceri kazanmak, farklı yetenekler edinmek çok daha önemli. Buna göre Google olarak işe alımlarda adayların uzmanlıklarından çok ne tür projelerde ve hangi rollerde görev aldıklarına ve staj süreçlerine baktıklarını ifade ediyor. Bock, “En son ne zaman birine üniversite derecen nedir ya da kaç ortalamayla mezun oldun diye sorduğumu hatırlamıyorum. Adayların üniversiteden uzman olarak değil de öğrenmeye hala devam eden, farklı yetenekleri olan, farklı deneyimlere hazır bireyler olarak mezun olması çok önemli” diyerek sözlerini tamamlıyor.

        https://www.ilanlarda.com

Yorumlar