Arsa Yatırımı Karlı bir Yatırımmıdır?

Arsa Yatırımı Karlı bir Yatırımmıdır?

ONKO Emlak danışmanları olarak arsa alıcıları ve satıcıları için en profesyonel çözümleri üretmek için buradayız. Herkesi fırsatlarla tanışmaya davet ediyoruz.
1/22/2023 2:12:11 PM tarihinde eklendi ve 370 kez görüntülendi.

Arsa Projelendirilmesi Nasıl Yapılır?

Arsa ve arazi yatırımı; eğer doğru ve emin adımlarla yapılırsa birçok yatırım aracı arasından en karlısı olabilir. Üretimi olmaması, sınırlı bir arza sahip olması ve bunun karşılığında yüksek talep görmesi en büyük avantajları  olarak göze çarpıyor. Konumu, altyapı durumu, teknik özellikleri, imar durumu ve önemli noktalara olan uzaklıkları da göz önünde bulundurularak yapılan arsa yatırımlarının geri dönüşlerinin her zaman olumlu yönde olduğunu gözlemliyoruz.

Peki, arsa ve arazi sanıldığı kadar getirisi yüksek bir yatırım aracı mıdır? Arsa yatırımı yapılırken nelere dikkat etmek gerekir? Halihazırda ne gibi arsa modelleri ile satış yapılmaktadır? Gerçek anlamda kazandıran arsa ve arazi projeleri hangileridir? Projelendirmeler nasıl yapılır ve Arsasını satmak isteyen mülk sahipleri nelere dikkat etmelidir? Evet; bu konudaki soruları, tüm merak edilenleri arsa ve arazi alanında ONKO Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Karatay’a sorduk. Tüm detaylar yazımızda birlikte inceleyelim.

ONKO Emlak’ı biraz tanıtabilir misiniz? 

ONKO Emlak, 1993’de Hayri Karatay Tarafından Kuruldu.Tabi, gayrimenkul sektöründeki faaliyetlerimiz bundan yaklaşık otuz yıl öncesine kadar uzanıyor. Gayrimenkul danışmanlığında hizmetlerimizi daha kapsamlı ve profesyonel hale getirmemizi sağladı. Halihazırda lüks konut, ticari gayrimenkul, konut, arsa ve arazi alanlarında Profesyonel danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

Özellikle arsa ve arazi alanında uzmanlaştığınızı görüyoruz. Bunun özel bir nedeni var mıdır?

Dediğim gibi, ONKO Emlak olarak gayrimenkulün her alanında faaliyet gösteriyoruz. Evet, arsa ve arazi uzmanlaştığımız  bir alandır. Bunun birkaç temel nedeni olduğunu söyleyebiliriz. Arsa; gayrimenkulün ham maddesi, temel taşıdır. Diğer tüm gayrimenkul türleri bir arsa üzerine kurulur. Arsa olmadan gayrimenkulden söz etmek mümkün olamaz. Toprak, üretimi olmayan tek yatırım aracıdır. Arzı sınırlı, talebi ise yüksektir. Her zaman en güvenli yatırım araçlarından biridir. Bizde Türkiye genelinde gelişim potansiyeli yüksek olan bölgelerde müşterilerimize profesyonel danışmanlık  sunuyoruz.

Arsa ve arazi alanında ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Arsa yatırımlarının doğru bölgede, doğru zamanda ve doğru fiyat ile yapılması için uzman kadromuz ile alıcılara yatırım danışmanlığı hizmeti vermekteyiz. Arsa sahipleri için ise ücretsiz ekspertiz hizmeti ile değerleme yapılmasının ardından hedeflerine bir adım daha yaklaşmaları için hizmet sunuyoruz. Arsa parselasyonu ve projelendirilmesi konusunda mevzuata uygun çözümler üretiyoruz.  Tüm projelerimizde müstakil kullanımlı ve kooperatif olmak üzere iki tip arsa modeli ile çalışıyoruz.

Kooperatif modeli ile arsa ne demektir?

Mikro yatırımcıların müşterek bir amaç doğrultusunda bir araya gelmesiyle oluşturulan tüm süreçlerin kontrol edildiği kolektif yapılara kooperatif denir. Kooperatif modeli sayesinde küçük bütçelerle dahi yatırım yapılabilmekte ve en uygun koşullarda arsa ve arazi sahibi olunabilir.

Peki, kooperatif sistemi ile arsa yatırımı nasıl yapılır?

Kooperatif arazilerine ait tapular özel kişiler adına değil, kooperatif tüzel kişiliği adına tanzim olunur. Her ortak sahip olduğu pay miktarınca tapulu kooperatif arazisinin gerçek sahiplerinden birisidir ve çerçevesi Kooperatifler Kanunuyla çizilmiş olan ortaklık hakları vardır. Buna göre ortaklık hakları, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu 18.Madde esasları dahilinde “Ortaklık Senedi” ile temsil olunur.

Ortaklık pay senedi; kooperatifler kanunu ile yasal güvence altına alınmış,  hukuki bir belge niteliğindedir.

Kooperatif hisse devirleri Noter onaylı satış sözleşmesi ile yapılmaktadır. Sonrasında tüm hisse sahipleri e-devlet sistemi üzerinden kooperatif üyeliklerini ve tapu kayıtlarını görebilmektedirler. Ayrıca kooperatif üyeliği uzun vadeli düşünüldüğünde varislere devredilebilmektedir.

Kooperatif modeli ile projelendirmenin arsa sahipleri açısından avantajları nelerdir?

Yüksek yüzölçümlerinde arsaya sahip olan mülk sahipleri, toplam yatırım bütçesinin de büyüklüğünden dolayı arsalarını satmak istediklerinde zorlanmaktalar. Gayrimenkul yatırımları ile ilgili olan herkesin bildiği üzere, yüzölçümü küçüldükçe birim fiyat artar. Dolayısıyla yüksek hacimli arsalar parselasyonu yapılarak daha düşük yüzölçümlerinde satıldığında hem daha hızlı, hem daha yüksek fiyattan alıcı bulabilirler. Bu da arsa sahipleri açısından çok önemli bir avantajdır.

Son olarak, arsa ve arazi ile ilgilenenlere ne söylersiniz?

Arsa, üretimi olmayan tek yatırım aracıdır ve her zaman güvenli bir liman olmuştur. Bizler arsa alıcıları ve satıcıları için en profesyonel çözümleri üretmek için buradayız. Herkesi fırsatlarla tanışmaya davet ediyoruz.

“Bir gayrimenkul ancak başka bir gayrimenkul alınacaksa satılabilir.”

                    Hayri KARATAY 

                      ONKO Emlak

Yorumlar