Emlak Danışmanı Nasıl Olunur?

Emlak Danışmanı Nasıl Olunur?

Emlak Danışmanlığı insanların ihtiyaçlarını ve gerektiğinde onların farkında olmadıkları seçenekleri gözden geçirmelerini sağlamaya yardımcı olmayı gerektirir
5/10/2017 2:22:39 PM tarihinde eklendi ve 392 kez görüntülendi.

Başarılı Bir Emlak Danışmanı Nasıl Olunur?

Gayrimenkul Satış ve Pazarlama Broker Hayri Karatay Bilgilerini Paylaşıyor.

Bir emlak danışmanı başarılı olmak için pek çok şeyi doğru ve iyi yapmalı. Nasıl bir aşçı yemek pişirdiğinde kullandığı malzemeler, baharatlar, pişirme şekli ve süresi yemeğin iyi ya da kötü olmasını belirliyorsa, bir emlak danışmanının başarısını da pek çok faktör belirliyor.

Nasıl bir aşçı yemekte her şeyi mükemmel yapsa da tuzu doğru miktarda koymadığında yemek yenilmez oluyorsa, emlak danışmanının da eksik yaptıkları başarısının önünde engel olabilir.

Sektör bilgisine sahip olmalı

Danışmanlık insanların ihtiyaçlarını anlamayı, gerektiğinde onların farkında olmadıkları seçenekleri gözden geçirmelerini sağlamayı ve doğru karar almalarına yardımcı olmayı gerektirir. Emlak danışmanları bunları yapabilmek için sektör bilgisine sahip olmalı, temel bilgilerini eğitimler ile güncellemeli.

Piyasa bilgisine sahip olmalı

Emlak danışmanları ancak piyasa bilgisine sahip olduklarında müşterilerini doğru yönlendirebilirler. Danışmanın satılmış, satışta olan ve yüksek fiyatı yüzünden satılamayan benzer gayrimenkullerin fiyatlarını bilmesi gerekir. Sadece doğru fiyatlandırılmış gayrimenkuller satılır bu nedenle emlak danışmanı satışa çıkartacağı mülkün piyasa rayiç fiyatını bilmeli ve bu fiyattan pazarlamasını yapmalıdır.

Bir bölgede ya da konuda uzmanlaşmalı

Her yerde her mülkü satmaya çalışan bir emlak danışmanı hiçbirini satamaz çünkü bu mülklerin piyasa bilgisine sahip değildir. Danışman yaşadığı, aşina olduğu, özelliklerini bildiği bir bölgeye odaklandığında başarılı olur.

Bir başka seçenek ise konuda uzmanlaşmaktır. Örnek olarak, eğer gayrimenkul sektörüne girmeden önce akaryakıt istasyon bayilikleri üzerine çalışmış ise uzmanlık konusunu akaryakıt istasyonları olarak seçebilir. Akaryakıt istasyonlarının ciroları karşılığında alacakları prim ödemelerini ve karlılıklarını doğru hesaplayabileceği için gayrimenkul fiyatlaması diğer danışmanlardan çok daha isabetli olacaktır. Ayrıca potansiyel alıcılara ulaşması da kolaylaşacaktır.

Uzmanlaşan emlak danışmanı başarılı olur ve mutlu müşterileri oluşur. Bu müşteriler tanıdıklarına, çevrelerine o danışmanı tavsiye ederler. Tavsiye ile gelen müşterilerle çalışmak daha kolaydır çünkü danışmanın bilgisine güvenirler ve onun gösterdiği yolda ilerlerler. Bu sayede başarı kartopu gibi büyür ve danışman bölgesinde ya da konusunda marka haline gelir.

Profesyonel olmalı

Profesyonellik güven sağlar. Doktorlara, avukatlara güveniriz ve dediklerini yaparız çünkü profesyoneldirler, bilgilidirler. Emlak danışmanı da davranışı, giyimi, iş tarzı ile profesyonel olmalı ve çevresine güven vermeli. Ayrıca modern teknolojiden faydalanmalı, veri tabanı programları ile alıcı ve satıcıları gruplara ayırarak kayıt altına almalı, bu veri tabanını pazarlama çalışmalarında kullanmalı.

Zaman yönetiminde iyi olmalı

Genel bir kural olarak yaptıklarımızın %20’si sonuçlarımızın %80’ini belirler. Emlak danışmanlığında öncelikleri doğru belirleyerek sonuç almayı sağlayacak etkinliklere zaman ayırmak çok önemli. Gelir alıcılar ve satıcılar ile yapılan işlemlerden geldiği için öncelik onlara verilmeli ve yazışmalar, raporlamalar, ilan girişleri, reklam çalışmaları artan zamanlarda yapılmalı.

Girişken olmalı

Her sektörde olduğu gibi emlak sektöründe de yoğun rekabet var. Uluslararası zincirler, yerli zincirler ve yerel emlak firmaları portföyleri almak için uğraşıyorlar. Emlak danışmanı portföylerin kendine gelmesini bekleyerek başarılı olamaz. Danışman gayrimenkulünü satmak ya da kiraya vermek isteyen kişi ve kurumları ziyaret etmeli ve onlar ile sürekli iletişim içinde olmalı. Potansiyel satılık ve kiralık mülklerin sahiplerini de ihmal etmemeli.

Dinlemeyi ve soru sormayı bilmeli

Her danışmanlığının temelinde sorunları çözmek, ihtiyaçlara ve isteklere ulaşma yollarını bulmak var. Müşterilerin gerçek ihtiyaçları ve istekleri ancak doğru sorular sorarak ve aktif dinleyerek ortaya çıkartılır. İhtiyaç ve istekler doğru belirlenince doğru sonuca ulaşmak kolaylaşır.

Paylaşım ağı oluşturmalı

Gayrimenkullerin satılmasında ve kiralanmasında hala en önemli kaynaklardan biri emlakçılar. Emlakçılar her gün pek çok müşteri ile görüşüyorlar ve yer gösteriyorlar. Paylaşım ağı başka emlakçılara giden müşterilere de ulaşmayı sağlar. Emlak danışmanı portföylerini diğer emlakçılar ile paylaştığında ve onlar ile ortak çalışma ortamı oluşturduğunda satış potansiyeli çok artar.

Modern pazarlama yöntemlerini bilmeli

Eskiden mahalle emlakçıları cama satılık-kiralık kartonları yapıştırır ve bunlar ile müşteri bulurlardı. Günümüzde sadece internete ilan vererek alıcı-kiracı bulan emlak danışmanına kimsenin ihtiyacı yok çünkü bunu mülk sahipleri de kolaylıkla yapabilir. Başarılı olmak için emlak danışmanı sosyal medyada pazarlama, dijital pazarlama, network pazarlama tarzı pazarlama gibi yeni yöntemleri öğrenmeli ve uygulamalı.

Kişisel gelişime açık olmalı

Kimse mükemmel değil. Eksikliklerin ve yetersizliklerin giderilmesi mümkün ancak bu sadece kişi gelişime açık olur ise gerçekleşir. Emlak danışmanı düzenli çalışmalar ve eğitimler ile kendini geliştirmeyi ve ilerletmeyi hedeflemeli. Dünün bilgileri ile çalışanların yarına yetişmesi mümkün değil çünkü çağ hızla değişiyor, her şey hızla yenileniyor. Emlak danışmanları da bu yenilikleri takip etmek ve kendilerini geliştirmek için eğitime ve kişisel gelişime açık olmalı.

Yorumlar