En Çok Eleman Arayan Sektörler

En Çok Eleman Arayan Sektörler

İş aramak ve istenilen işi bulmak sabır gerektirir. Bu süreci iyi idare edenler aradığı alanda bir zaman sonra istediği kriterlere uygun işi bulabilir.
5/31/2017 6:11:15 PM tarihinde eklendi ve 296 kez görüntülendi.

En Çok Eleman Arayan Sektörler

Türkiye’de her 4 işsiz insandan  biri üniversite mezunu.  İşsiz üniversite mezunu rakamı ise 1 milyonu boldu. Gençlerin yüzde 26’sının işsiz olduğu ülkemizde, işsizliği yaratan etkenlerden biri de kişilerin meslek dışı alanlarda çalışması ve meslek alanlarında boş pozisyonların azalması. Diğer taraftan baktığımızda ise, bazı sektörlerde aranılan elemanın bulunamaması da işsizliği arttıran etkenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de üniversite sayısının hızla büyümesi, her geçen yıl her meslekten binlerce kişinin mezun olması günümüzde üniversite mezunu olmayı bir ayrıcalık olmaktan çıkarmış durumda. Artık diploma tek başına iş sahibi olmak için yeterli değildir. İşverenlerin işe almayı düşündükleri elemanda aradıkları özelliklerde öne çıkanlar ise deneyim, üretkenlik ve disiplin olarak karşımıza çıkıyor.

İş aramak ve istenilen işi bulmak sabır gerektiren ve uzun bir süreçtir. Bu süreci iyi idare edebilenler aradığı alanda bir zaman sonra istediği kriterlere uygun işi bulabilirken ne yazık ki çoğu kişi bu kadar şanslı olmayabiliyor. Sürece yenik düşen binlerce insan, kendi meslekleri dışında işlerde çalışmaktadır. Peki, Türkiye’de en fazla iş imkanı olan ya da en çok eleman arayan sektörler hangileridir diye merak edenler için kısa bir araştırma yaptık. İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bir araştırma sosyal hizmetler ve insan sağlığı sektörüne ait işyerlerinde yüzde 29, imalat sektörüne ait işyerlerinde yüzde 30, yiyecek ve konaklama  işyerlerinde yüzde 27’sinde açık iş bulunduğunu açıkladı.

En çok çalışan arayan sektörlerin başında tekstil geliyor. İkinci sırada ise, satış danışmanı yer alıyor. Listenin geri kalanında yer alan sektörlerin sıralaması ise şu şekilde: Beden işçisi, güvenlik görevlisi, kaynakçı, şoför, garson, mobilyacı, temizlik görevlisi ve muhasebeci.

İtibarı en yüksek meslekler

20. astsubay

19. İnşaat Mühendisi

18. Belediye Başkanı

17. üniversite araştırma görevlisi/Asistan

16. Avukat

15.Elektrik Mühendisi

14. Genel Müdür (KAMU)

13. Makine Mühendisi

12. Psikolog

11. Eczacı

10. Mimar

9. Büyükelçi

8. Yüzbaşı

7. Vali

6. General

5. Diş Hekimi

4. Öğretmen

3. Hakim

2. Üniversite Profesörü

1. Tıp Doktoru

En Çok Aranan 10 Pozisyon

Nitelikli eleman bulmakta sıkıntı yaşayan meslek ve sektörler ise şu şekilde sıralanıyor:

Üretim Operatörü

Satış Temsilcisi

Mühendis

Kol işçisi/Gündelik işçi

Mekanik İşçisi

Sekreter/İdari asistan

Teknisyen

Yönetici/İdareci

Restoran ve Otel Personeli

Zanaatkar

Yorumlar