Dolu Yağışı İkinci El Piyasasına Nasıl Yansıyacak?

Dolu Yağışı İkinci El Piyasasına Nasıl Yansıyacak?

İstanbul ve çevresinde etkili olan ve yaklaşık 20 dakika süren dolu yağışı, evlerin, ulaşım sisteminin, insanların ve araçların zarar görmesine neden oldu.
7/28/2017 4:45:26 PM tarihinde eklendi ve 328 kez görüntülendi.

27 Temmuz Dolu Yağışı İkinci El Piyasasına Nasıl Yansıyacak?

27 Temmuz 2017 akşam saatlerinde İstanbul ve çevresinde etkili olan ve yaklaşık 20 dakika süren dolu yağışı, evlerin, binaların, ulaşım sisteminin, insanların ve araçların zarar görmesine neden oldu. Pek çok yaralının olduğu doğal afet sonrasında çok sayıda araç sahibi de perişan oldu. Şimdi, doludan zarar gören araçların nasıl onarılacağı, onarım konusunda Kasko teminatı alınıp alınamayacağı, dolu hasarı alan araçların ikinci el değerinin ne ölçüde düşeceği gibi konular konuşuluyor.

 27 Temmuz İstanbul Dolu Yağışı İkinci El Piyasasına Nasıl Yansıyacak?

Uzmanlara göre Ağustos döneminde pek çok araç sahibi hasar gören aracını satışa çıkaracak. Sahibinden ikinci el satılık ilanlarının artacağı bu dönemde komple boyalı araç sayısı da artacak. Bu durumda motor ve yürüyen aksamında sorun olmayan ancak komple boyandığı için değerinin epey altına düşen çok sayıda araç ilanına rastlayabiliriz. Şimdiden Galeriden satışta %30'lara varan indirimler yapıldığını da ekleyelim.

 27 Temmuz Dolu Yağışı İkinci El Fiyatlarını Nasıl Etkileyecek?

27 Temmuz akşamı yaşanan dolu felaketi, İstanbul'da pek çok aracın ciddi şekilde hasar almasına neden oldu. Sıfır kilometre araçlardan tutun da premium sınıf araçlara kadar, dolu yağışı sırasında trafikte olan ya da açık alanda park halinde olan hemen her araç hasar gördü. Şimdi onarım sürecinde olan araçların ikinci el değerleri de tartışılıyor.

 27 Temmuz 2017 günü saat 18:00 sularında İstanbul'da şiddetli bir dolu yağışı başladı. Yağış kısa sürse de oldukça iri taneli dolular yüksek şiddette düştüğü için adeta iri taş parçaları gibi zarar verdi. Bir gün öncesinde hava durumu raporlarında uyarı verilen 27 Temmuz doğal afeti, tam iş çıkış saatine denk geldiği için trafiği felç etti ve neden olduğu hasar da daha yüksek oldu. Tünelleri su bastı, deniz ve hava yolu seferleri iptal edildi. Havadaki uçaklar oldukça güç anlar yaşadı.

 Araç sahipleri için oldukça stresli bir sürece neden olan dolu yağışı, sıfır araç sahiplerini de ikinci el araç sahiplerini de çok üzdü. Araçlarının gördüğü hasar, yaşadıkları korku ve hasarı nasıl karşılayacaklarının yanı sıra ikinci eld eğer kaybına da üzülen araç sahipleri, soluğu sigorta şirketleri ve oto sanayi önünde aldı.

 27 Temmuz dolu yağışı sonrasında araç sahiplerinin endişeleri; onarım için Kasko'dan teminat alabilir miyim, aracımı nasıl onaracağım ve aracımın ikinci el satış değeri düştü mü şeklinde özetlenebilir.

Oto Sanayi Doldu Taştı!

27 Temmuz sonrasında oto sanayine akın eden araç sahipleri oldukça çaresiz kaldı. İstanbul oto sanayi ve oto bakım atölyeleri doldu taştı. Sigorta şirketlerinin telefonları kilitlendi. Hal böyle olunca bazı araç sahipleri olayın üzerinden biraz zaman geçtikten sonra tamir için oto sanayine gitmeye karar verdi. Ancak uzmanlar uyarıyor: bu konuda çok da beklemeyin. Zira, kış yaklaşıyor ve dolu tanelerinin neden olduğu çökükler çürümeye neden olabilir. Vakum yöntemiyle onarım yapılan araçlar büyük ölçüde düzeltilebiliyor.

 Dolu Yağışı Hasarını Sigorta Öder mi?

Öncelikle dolu yağışı sonrası araç sahiplerine öneriler yazımıza göz gezdirerek bu konuda ilk yapılacaklar hakkında fikir edinebilirsiniz. Eğer Kasko Sigortası yaptırırken poliçenize Doğal Afet Teminatı eklediyseniz muhtemelen dolu yağışı sonrası hasar konusunda sigorta şirketinizden destek alabilirsiniz. Aksi halde, standart Kasko Poliçeleri dolu yağışının neden olduğu araç hasarını karşılamayacaktır.

 27 Temmuz Sonrası İstanbul'daki Araçların İkinci El Değeri Düşecek mi?

Yaşanan doğal afet sonucu pek çok aracın camı, farları değişeceği gibi kaportası da ciddi şekilde hasar gördü. Tavan dahil tüm kaportanın düzeltilmesi ve boyanması gerekecek. Bu durumda araçların ikinci el değeri de düşecek. Ancak burada küçük bir ipucu var. Söz konusu afet sonrasında aracınızı onarmadan detaylı bir biçimde fotoğraf çekerek, aracınızı satarken kaza, takla atma gibi sebeplerle hasar oluşmadığını kanıtlayarak bir parça değer kaybını önleyebilirsiniz. Zira, takla atmış ve ciddi ağır hasar sonucu boyanmış bir aracın yürüyen aksamında ve motorunda da sorun olduğu var sayılır. Bu durum da aracın değerinin çok daha fazla düşmesine neden olur.

 

Yorumlar