Emlak komisyonuna yüzde iki sınırı!

Emlak komisyonuna yüzde iki sınırı!

Emlak alım-satımı ile ilgili gayrimenkul danışmanları ve emlakçılar için komisyon sınırı yüzde 2 oluyor.
11/3/2017 10:14:40 AM tarihinde eklendi ve 591 kez görüntülendi.

Emlak komisyonuna yüzde üç sınırı!

Emlak alım-satımı ile ilgili gayrimenkul danışmanları için komisyon sınırı yüzde 2 oluyor.

Taşınmaz ticaretine ilişkin aracılık ve danışmanlık hizmeti çerçevesini çizen Taşınmaz Ticareti Yönetmelik Taslağı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı resmi internet sitesinde kamu kurum ve kuruluşları, meslek kuruluşları ile dernek ve federasyonların görüşüne açıldı.

Konuyla ilgili açıklama Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’den geldi. Yönetmelik taslağına son şeklinin gelecek görüşler doğrultusunda verileceğini belirten Tüfenkci, “Taslakla sözleşme şartları ve kuralları düzenleyip, taşınmaz ticareti bilgi sistemi kuruyoruz, herkesin farklı bir komisyonla iş yapmasını önlemek için de komisyon oranlarını belirliyoruz.” bilgisini paylaştı.

Tüfenkci, taşınmaz ticaretiyle uğraşan tacirler ile esnaf ve sanatkârlara, her bir işletmesi için yetki belgesi alma kriteri getirildiğini aktararak, “Bu yetki belgesi taşınmaz ticareti yapılan işletmenin bulunduğu yerdeki ticaret il müdürlükleri tarafından verilecek.” ifadesini kullandı.

 Emlakçı devre dışı bırakılamayacak

Taslakla gayrimenkul danışmanı ile müşteri arasında düzenlenecek belge ve sözleşme tiplerinin de belirlendiğini bildiren Tüfenkci, şunları kaydetti:

“Bu yolla hem emlakçıların farklı farklı sözleşmeler hazırlaması önleniyor hem de emlakçıyı aradan çıkarıp mülk sahibi ile anlaşma neticesinde emlakçıların hak kaybına uğramasının önüne geçiliyor. Emlakçıların farklı farklı belgeler hazırlamasının önüne geçmek için hizmet sözleşmesi, alım satıma aracılık sözleşmesi, kiralamaya aracılık sözleşmesi ve hizmet ortaklığı sözleşmesi gibi dört farklı tür sözleşme standardı getiriliyor. Emlakçıların hak kaybına uğramasını engellemek için ise ‘taşınmaz gösterme belgesi’ getiriyoruz. Taşınmazın satışı ile ilgi bir süre yazılacak. Müşteri o süre içinde emlakçıyı devre dışı bırakamayacak.”

Taşınmaz ticareti kapsamında alınacak hizmet bedelinin de kurala bağlandığını belirten Tüfenkci, şu ifadeleri kullandı:

“Taslakta, taşınmaz ticareti kapsamında alınacak hizmet bedeline hak kazanılmasını, taraflar arasında alım satıma aracılık sözleşmesi veya kiralamaya aracılık sözleşmesinin kurulması şartına bağlıyoruz. Bu çerçevede, alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranının alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin yüzde 2’ünden fazla olmaması; kiralama işlemlerinde ise hizmet bedelinin kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin bir aylık tutarından fazla olmaması öngörülüyor. Ayrıca hizmet bedelinin iş sahibi ile alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaştırılması şartı getiriliyor. Öte yandan, hizmet sözleşmesinde alım satıma ilişkin hizmet bedeli oranına yer verilmemesi halinde hizmet bedelinin, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin binde beşi olması; kiralamaya ilişkin hizmet bedeline yer verilmemesi halinde ise herhangi bir bedel talep edilememesi kuralını getiriyoruz.”

Tüfenkci, taraflardan herhangi birinin hukuken haklı bir sebebi olmaksızın alım satım veya kiralamadan cayması durumunda cayan tarafa, alım satım işlemlerinde hizmet bedelinin yüzde 10’unu, kiralama işlemlerinde hizmet bedelinin tamamını ödeme yükümlülüğü getirildiğini bildirdi.

www.ilanlarda.com  olarak Taşınmaz ticaretine ilişkin aracılık ve danışmanlık hizmeti çerçevesinde Tüm Emlakçı müşterilerimizin satılık veya kiralık işlemlerini gerçekleştirildiği her taşınmaz İçin Alıcı ve Satıcıdan Resmi Anlamada Yüzde 2 Emlak Komisyonu Alma Hakkına sahiptirler. 

Yorumlar