Otomobil Satışında Yoğunluk Yaşanmaya Başladı

Otomobil Satışında Yoğunluk Yaşanmaya Başladı

Araba (Oto) Sektöründe Yaşanan Durgunluk ÖTV -KDV İndiriminden Sonra Canlanmaya Başladı Otomobil Firmaları Ve Satıcılar Memnun
11/13/2018 10:12:56 AM tarihinde eklendi ve 596 kez görüntülendi.

Araba Satış Noktalarında Yoğunluk Yaşanıyor

ÖTV’de 15 Puan İndirim

Haziran ayından itibaren büyük kayıplar yaşayan, eylül ve ekim aylarında ise tamamen düşen otomotiv sektörü ÖTV ve KDV indirimiyle birlikte yeniden canlandı. Vergi indirimlerine markaların stokları eritmek için kampanyalar da eklenince 1 Kasım’dan itibaren satışlar 4 kat arttı.

Otomobil ve hafif ticari araç satışlarının eylül ayında yüzde 67, ekim ayında ise yüzde 76 daralmasıyla birlikte 1 Kasım’da devreye giren ÖTV ve KDV indirimleri hem vatandaşın hem de otomotiv sektörünün yüzünü güldürdü.

Beş  günde 1 aylık otomobil satıldı

Bu modellerden matrahı 70 bin lirayı aşmayanlar için hali hazırda uygulanan ÖTV oranı yüzde 45 iken, yeni dönemde bu oran yüzde 30'a indi. Aynı şekilde, motor hacmi 1.6 litre altında kalıp matrahı 70 bin TL ile 120 bin TL arasında kalan modellere uygulanan ÖTV oranı da, yüzde 50'den yüzde 35'e düştü.

Hazine ve Maliye Bakanlığı matrah (vergisiz) fiyatı 120 bin TL’ye kadar olan 1.6 litre ve altı motora sahip otomobillerin ÖTV oranlarını 15 puan, ticari araçlarda ise KDV oranlarını yüzde 18’den 1’e indirdi.

ARABA FİYATLAR YÜZDE 15 DÜŞTÜ

Bu destek sayesinde otomobil fiyatları yaklaşık yüzde 10, ticari araç fiyatları ise yüzde 15’e yakın düştü. Markalar ellerindeki stoklara bağlı olarak hükümetin bu desteğini birbirinden cazip indirim ve faiz kampanlarıyla artırınca, hem otomobil hem de hafif ticari araç fiyatları yeniden makul seviyeye geriledi.

TRAFİKTE 4 KAT ARTIŞ

1 Kasım’dan bugüne showroomlardaki trafik en az 4 kat artarken, bu durumun toplam otomobil ve hafif ticari araç satışlarını ekim ayına göre 3 katın üzerinde artırması bekleniyor. Ekim ayında toplam 21 bin 571 adet satış yapılmıştı. Bu da kasım ayında satışların en az 60 bin adet olacağı, 70 bin adetlere kadar bile çıkabileceğini ortaya koyuyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği  Genel Koordinatörü Hayri Erce, satışların çok iyi gittiğini ve pazarın ay sonunda minimum 50 bin adetlerde olacağını belirti.

Yorumlar